Dortmund - intermodellbau 2010

Intermodellbau i Dortmund är världens största hobbymässa! År 2010 blev den då unga modulföreningen MMM inbjudna att ställa ut tillsammans med ett stort antal andra mj-klubbar från hela Europa.

Att begripligt beskriva storlek och omfattning av Intermodellbau låter sig inte göras. Där finns ALLT! Och detta på ett mässområde större än tre gånger Älvsjömässan. Bara modelljärnvägar tog upp motsvarande 3-4 fotbollsplaner. Av detta tog MMM cirka 20 kvadratmeter i anspråk.

MMM visade en liten rundbana med ett 'dolt' tågmagasin där lok och vagnar kunde plockas upp och ner. Att det var dolt var möjligtvis ett misstag, det visade sig att det var det som drog de flesta blickarna till sig, hade varit bra att ha plexiglasväggar där istället för den masonit vi satt upp.

Något jag inte hade väntat mig var hur poppis det där med stora skalor är(var). Väldigt mycket i skala 0 och 1 visades upp. En annan observation som förvånade i alla fall mig lite var hur många av de tyska besökarna som faktiskt talade svenska! Jättekul men innan man begrep att det var svenska de pratade försökte man tolka det som sades med hjälp av den tyska delen av hjärnan...

Här nedan finns ett litet axplock av de knappt 750 bilder jag har från evenemanget.