En helt scratchbyggd Xoa8 - var det tänkt...

Jag missade att skaffa (nja, missade är kanske fel ord, jag var inte intresserad när det begav sig...) Ryderwalls byggsats till BJs Xoa, senare SJ Xoa8, som dök upp för 20 år sen.

Nu tänkte jag bygga en från scratch där tanken var att använda driv och boggier från Kai Nilsson/Byggsvenskt, men utöver det skulle det bli ett rent scratchbygge. Emellertid, när jag undersökte möjligheten att få tag i byggbeskrivningen till Ryderwallaren hände det oväntade men otroligt glädjande att jag fick tag på en originalbyggsats. Inte 100% komplett men nära nog. Så det blev ett kvickt spårbyte kan man säga.

Vad jag ska göra med de här plastbitarna som hann bli färdiga vet jag inte men nu blir fokus att löda ihop Ryderwallaren på ett sätt som hedrar dess upphovsman.

Nästan två kilo mässing - sex etsade plåtar i A3-format och till det fronter och en mängd detaljer i vitmetall. Byggbeskrivningen kom på usb-stickan som skymtar på bilderna här.

När det blev dags för den här tänkte jag följa de alldeles ypperliga bygginstruktionerna nära nog slaviskt. Det första blir då att pilla ihop den ena A-vagnen.