Att bygga tallar


 
Det går att bygga tallar på massor med olika sätt, här är ett som snabbt och relativt lätt leder till en hög slantall. Ursprungligen tror jag just den här metoden beskrevs i en artikel av Claes Mattisson i Allt om Hobby, det kan säkert finnas anledning att läsa den artikeln också.
 
Jag börjar med vanliga blomsterpinnar, c:a 30 cm långa, till stam. Man kan fila/svarva/slipa dem avsmalnande, man kan låta bli, allt efter ambition och smak. Plocka sen fram billig metalltråd, jag tar 1,0 mm järntråd som köps på ICA eller på macken, upprullad på spole. Borra hål för tråden rakt igenom stammen med 5-10 mm mellanrum, vrid stammen 45 grader mellan varje hål. Det här momentet är MYCKET enklare än det låter! Dremeln i ena handen, stammen i andra, sol ute, sol inne och hej vad det går... När hålen är klara trär man in tråden som grenar i stammen, knipsar av i lämplig längd för att till sist pensla på lite vitlimlösning så tråden/grenarna inte lossnar för lätt.
 
När limmet torkat är det dags att måla stammen. Ljus brun/ockra/gulorange i toppen, mörkare brungrått längre ner. Enklast gör men nog detta genom att spruta plakatfärg med färgspruta.

Sen fram med Woodland Scenics Foliage, Conifer Green och vitlim eller dylikt. (Jag använder numer 'aliphatic resin', nån vitlimsvariant jag köper i RC-flygaffären. Lite segare, klibbigare liksom). Klipp en bit c:a 1x1 cm och dra ut åt alla håll så det blir en större men väldigt gles tuss av det. På med lim på några grenar och drapera sen tussen över grenarna. Så är det bara att fortsätta nedåt i trädet tills man är nöjd.


Den ofärdiga tallbörjan ser ut så här i sitt 'naturliga habitat'. Vad man (jag) är ute efter är en luftig tallkrona, dvs en som man kan se igenom. Annars är det svårt att göra ett träd som inte går att använda nånstans, naturens variation överträffar allt man överhuvudtaget kan åstadkomma som modellbyggare. Väldigt lite ser fel ut!

Det sista steget av tallbygge är för övrigt ett moment som med fördel kan lejas ut till nåt godartat barn med sysselsättningspro-blem. Som jag försöker påpeka härådär, är det variationen mer än perfektionen i varje enskild detalj som ger ett snyggt och levande intryck. Låt ungarna leka bara!
  
Tips
Innan målning, doppa nederänden av stammen i vitlim (50/50) och strö fin sand på stammen, det borde ge en snyggare struktur på barken. Möjligen skulle man sen också kunna gnida av lite färg efter målningen eller kanske dutta med en trasa för att få 'tallbarksstruktur'.