dekaler


Att sätta på dekaler har blivit en smärre vetenskap och är snart ett ämne för seriösa avhandlingar, presenterade och försvarade på aktade institutioner. Men det är väl som med allt annat, det blir så svårt man gör det. Så här svårt gör jag det: 

Stället där dekalen ska hamna bör vara blankt, och bör INTE vara matt. Om det är halvblankt eller halvmatt kan göra detsamma. Men, eftersom det är så enkelt att göra ytan lite blankare, varför inte? Pensla på lite Johnson Golvpolish, tunt, precis där dekalen ska sitta, låt torka, sen har du en blank(are) yta att sätta dekalen på.

Klipp ut dekalen från dekalarket för att den ska bli lättare att hantera. Klipp sen ut själva dekalen så att så mycket som möjligt av bärfilmen (den genomskinliga delen av dekalen) går bort. Jag klipper så nära själva texten/dekalen som möjligt och klipper alltså bort så mycket som möjligt. (Saxen jag använder är en mycket liten och vass historia från Fiskars. Ta inget billigt skräp eller nån gammal uttjänt kökssax!)

Sen fram med lite verktyg. En pensel, Microset, Microsol e.dyl. (det finns säkert vanliga hushållskemikalier som funkar, jag använder i alla fall Microset/-sol), en spatel eller hobbykniv med 'mejselblad', en vanlig hobbykniv, ett kaffefat med varmt vatten (jag vet inte varför det ska vara varmt, har bara fått det för mig. Eftersom det kallnar så fort och går lika bra ändå är jag intellektuellt övertygad om att det inte spelar nån roll), ett par tops, några decimeter torkypapper och en mjuk trasa, jag har en bit kasserat lakan.
 
Lägg det som ska ha dekalen på sig plant på bordet. Se till att det ligger plant och stilla! Dutta på lite Microset. Om det är en stor dekal som ska på doppar jag den i fatet med vatten, lyfter upp den efter c:a 5 sekunder och lägger på bordet. Är dekalen liten brukar jag lägga droppar/pölar med vatten på bordet och lägga dekalen i en sån. (Jag gör oftast detta på köksbordet).
             
Låt den ligga och dra i en minut eller så, om pappret fortfarande är krulligt ska det ligga ett tag till. Eventuellt kan man dutta över lite mer vatten med en pensel eller med fingertoppen.

Sen lyfter jag upp pappret med dekalen med det mejselformade knivbladet, lyfter över den till rätt ställe, håller fast i ena änden med den vanliga kniven och drar undan 'mejseln'. Sen kan man behöva finjustera med hjälp av kniv, tops, en gnutta Microset, en pensel etc. När jag är nöjd suger jag upp överflödig vätska med Torkypappret. När det har legat en liten stund trycker jag till försiktigt med trasan, samtidigt som jag ber en bön att dekalen inte ska lossna.

Om allt har gått bra så här långt brukar jag nöja mig här.
 
Om ytan dekalen sitter på är räfflad eller ojämn med en struktur som man vill att dekalen ska följa, är MicroSol ett bra medel att pensla på. Det mjukar upp dekalen, skrynklar ihop den, och låter sen dekalen torka ut på ett sätt som följer underlaget. Det här tar ett tag, jag brukar låta det ligga över natten. Man ska absolut INTE vara på och pilla innan dekalen har torkat efter den här behandlingen. 

Det sista som ska ske är att lägga på ett tunt lager mattlack. (Den som vill kompletterar givetvis med vädring när allt torkat).