Ellok litt D (träkorg)

Med hjälp av UGJs finfina kåpa och Brimalms driv har jag tänkt knåpa ihop inte bara ett, utan ett par trä-D. Det som hade skett under 5 år, tills jag våren 2019 fick tummen ur, var en grundmålning av kåpans teaksidor. Dessutom tillkom ytterligare ett trä-D, inköpt på Tradera och med ett antagligen hemsnickrat driv. De tre loken kommer i slutänden att få lite avvikande detaljering och nån gång i en avlägsen framtid varierande grad av väderbitning.

Lok nr 1 att bli klart blev SJ 121.

Och lok nummer 2 och 3 blev SJ 108 och 144.

Lok nummer två och tre i raden blir alltså D 108 och D 144. (D 144 var först märkt 207 men jag fick tips om att loken efter 160 såg lite annorlunda ut så jag bytte nummer efter att det var färdigt). Det ena av dem får ett driv som möjligen/troligen är tillverkat av Bertil Modin, Det andra får ett Brimalmdriv som jag fick pyssla en hel del med. Det gick otroligt trögt, efter att ha demonterat växellådan och rensat den från hartsat fett gick den lika illa. Smörjning och justering av hjulupphängning och koppelstänger var nästa steg med samma bleka resultat. Till sist bytte jag motor och det verkar ha gjort susen.

Nästa steg med Brimalmdrivet var att montera sandboxar och blindhjulskåpor. För att få koppelstängerna att gå fria från kåporna fräste jag bort en hel del 'onödigt krafs'. Förhoppningsvis är det inget som nån upptäcker och med lite tur räcker det för att få det hela att röra sig som det ska.