Tankvagnar - Q12

För många år sen fick jag tag i tankar och diverse delar till Christian Olssons självbärande tankvagnar. De kommer från en av våra småtillverkare som hade planer och kommit en bit på väg men inte riktigt kommit i mål. Till sist hade planerna lagts ner men lite delar var tillverkade och de lyckades jag alltså få tag på.

Numer finns ju Jecos underbara tankvagnar men (än så länge) bara i isolerat utförande. Nu ska vi se hur det går med det här projektet.

Totalt tio oisolerade tankar har jag, dessutom ett par isolerade, tyvärr bara ett mindre antal påfyllningspluttar. Jag har tänkt gjuta resten med hjälp av modellera och epoxismet, vi får se hur det går med det, det finns en del andra bryderier att ta itu med först.

Vagnsändarna med tankfästen, lagergafflar etc har jag minst tre olika möjliga varianter till. 1) etsade historier med vitmetallgjutna fjäderpaket, 2) delar från slaktade tankvagnar från Kleinbahn (tror jag) och slutligen 3) fina delar från...ja vafanken kan de komma ifrån? Min gissning, baserat på hur kopplen ser ut är Klein Modellbahn, men när och hur jag fått tag i dem har jag inget minne av.

På bilden syns alla tre alternativen. Ett slaktoffer med Essologga, etsade ändar med en isolerad tank oppanpå, och de fina delarna i alternativ 3.

Alternativ 1 kräver medför lite trevligt lödpyssel följt av en hel del tankemöda för att få till kopplen på ett bra sätt. Alternativ 2 kräver egentligen bara hjulbyte och lite enkelt fräsarbete på vagnsändarna. Och sen överseende med att det hela ser väldigt grovt ut. Alternativ 3 däremot kräver rätt omfattande avverkning av material från tankarnas undersida. Slutresultatet, om allt lyckas som det ska, blir däremot överlägset de bägge andra alternativen.
 

Här ser vi en av de oisolerade tankarna på Alternativ 2. Enkelt att fixa men som synes blir det lika grovt som på Kleinbahnvagnen.

Alternativ 3 ger alltså ett överlägset resultat men kräver en hel del avverkning. Bilderna visar utgångsmaterialet och hur mycket som måste bort. Men lyckas man med det blir det som synes rätt bra.

Jaha, som ni kanske förstår blir det alternativ 3 som jag väljer att fortsätta med.