Granar


Utan att ha dokumenterat det här försöket i nån form av detalj, vill jag visa några granar tillverkade med en metod jag tror är användbar för lite mer vildvuxna träd. Metoden har jag (givetvis!) plankat från internet, tyvärr har jag inte riktigt kläm på var, men kommer jag på det lägger jag in en länk här.
 
Metoden börjar med i stort sett samma steg som för 'garnar', dvs man tvinnar stål-/järntråd runt grenmaterial. I det här fallet börjar man med strån från en sopkvast. Klipp upp 3-7cm långa strån och lägg i några olika högar. Börja sen med en remsa maskeringstejp, c:a 12mm bred, som läggs med klibbet uppåt. Ovanpå den en lång järntråd, sen fördelas stråna längs det som sen blir stam. Vik tråden tillbaka över stråna och sätt en till tejpremsa över alltihop. 
 
Sen tvinnar man ihop stammen, dvs den dubbelvikta tråden med tejp och strån, med hjälp av en skruvdragare. Frisera med sax så grenarna blir lagom långa och formen liknar den gran du vill avbilda. Ta en titt och du ser en flaskborstgran med maskeringstejp som stam. Hiskeligt, kan aldrig bli bra...!

Men, nu limmar man sand på nedre delen av stammen, sprejar alltihop gråbrunt, eller brungrått, och mjaha, jaha, mmm, kanske ändå... Nästa steg är att rulla trädet i limlösning (50/50 och vitlim, förstås). Gör detta så att limmet bara hamnar på grenarna, dvs inte ända in på stammen. Mitt tillägg till metoden är att jag nu strör över 'static grass' för att få en lite mer fyllig och 'stickig' gran. När det har torkat kommer sista steget, limrullningen upprepas, varpå man strör WS fine turf, medium eller dark green över stammen och lägger undan för torkning.