En liten 'scen'


Bankalasen hos Skövde Modellsällskap är numer en given start på sommaren. Som besökare tycker jag det mest intressanta är att få se lite av vad andra håller på med, att lära mig knep och metoder och att komma lite längre i min egen utveckling antar jag. Och i konsekvensens namn vore det ju ofint att dyka upp utan att visa något av mina egna byggen. 
 
Dagen innan Bankalaset 2010 hade jag så bestämt mig för att ta med Y-loket, Ronjas vagn och kiosken. När jag vid 16-tiden på fredagen plockade fram grejerna för att packa ner dem inför resan insåg jag att kiosken inte stod så snyggt. Eftersom kablarna till belysningen kommer ut under golvet behövs det nån form av sockel till kiosken. Plötsligt föddes idén att bygga en liten platta för alltihop. Nåt som skulle få kiosken att stå rakt, med en bit räls och lite grönt.
 

Jag fastnade för en idé med ett enkelt spår längs en perrongkant, med kiosken i perrongänden, möjligen med några buskar, kanske en berså, bakom sig. Ingenting avancerat och med grundtanken att det måste vara lite quick and dirty för att jag skulle hinna klart innan det var läggdags.

Sen slog det mig att jag naturligtvis måste se till att belysningen fungerade också, en batterihållare plockades fram och så löddes några kabelsnuttar fast i lödöronen, sen var det klart.

Så till verket, precis som 'vanligt' tänkte jag bygga upp formerna lite grovt med hjälp av några korkbitar och spackel. Därefter måla med akryl-/plakatfärg och till sist limma på lite grönmojs och några buskar.

Jag insåg från början att tiden för limtorkning skulle bli min värsta fiende. Det som erfarenhetsmässigt brukar ta längst tid är att få ballastlimningen att hårdna/torka, alltså satsade jag på att lägga på ballasten så fort som möjligt. Jag gjorde detta samtidigt som korkbitarna och plattformskanten, en plastarksbit från Slaters med stenstruktur för skala 0, limmades på.

I stort sett omedelbart därefter duttade jag på färg på plattformskanten, sliprarna och rälsidorna. Jag tyckte inte jag hade tid att måla plattformskanten på nåt mer konstfärdigt sätt utan nöjde mig med att torka bort det mesta av den bruna färgen med ett finger. Det som sen satt kvar fick räcka som färgsättning. Blev hyfsat bra tycker jag nog själv.

Därefter strödde jag på ballasten. Att limmet inte hade torkat kunde inte hjälpas, jag hade ju bråttom...

 
Sen duschades 'vått vatten' (=kranvatten med lite diskmedel) över rälsen som därefter dränktes in med limlösning. (Som ni kanske förstår av klämmorna hade limmet under korken inte torkat än...). I samma veva strödde jag på lite grönmojs bredvid spåret när nu limlösningen ändå fanns där.

Nästa steg blev att lägga på ett lager spackel. Jag plockade fram sandspacklet som förutom att det är lättslipat också torkar väldigt fort om lagren är tunna. Tyvärr hade allt spackel i min burk torkat ihop och jag tog istället fram lättviktsspacklet 'One Strike Filler', bäst beskrivet som en sorts 'frigolitsmet'. Enligt burken skulle det också torka på 15 minuter, vilket passade mig utmärkt.

För att kiosken ska kunna stå i snarare än på gruset lade jag en plasticardbit i kioskstorlek där kiosken skulle stå, när spacklet sen hade torkat plockades den enkelt bort och ersattes med kiosken. Sen på med ett tunt lager spackel, smeta ut lite grovt, resten av formerna kan ju lätt slipas fram när spacklet torkat, om en kvart tänkte jag...

Ja tjena! En timme senare var det bara på yttersta ytan som det fanns tillstymmelse till torkning. Ett försök att trots detta måla på akryl-/plakatfärg med pensel misslyckades kapitalt. Enda chansen blev att sprejmåla det hela! Ett par bruna nyanser ur Biltemas numer utgångna sortiment av hobbyfärger sprejades över grusytan, likaså på kanterna till den lilla modulen. För att ljusa upp gruset avslutade jag med några grå sprut på grusytorna, och till sist lite grönt bakom kiosken.
 

Innan färgen torkat hällde jag vitlim över den gröna ytan och sen lades ett rejält lager grönmojs på. Ett träd planterades och efter att ha tryckt med kiosken på sin plats limmades buskar av mossa dit.

Värre än så var det inte, det hela tog 4 timmar, den avslutande torkningen oräknad (då sov jag ju i alla fall). Nåt mästerverk får man kanske inte till på så kort tid men det var ju inte heller ambitionen. Den som har lite bättre framförhållning än jag kan säkert göra ett bättre jobb bara genom att låta lim och färg torka ordentligt efter varje steg.