2-truck Shay - Roundhouse

Som litet mellanspel inför nästa projekt passade jag på att plocka fram en gammal surdeg. En byggsats från Roundhouse, inköpt 1988 tror jag, till en "2-truck Shay", dvs en sån där amerikansk styggelse i form av ett ånglok med boggidrift. (Egentligen tycker jag det är ett rätt kul lok men det är ju inget L5 direkt...).

En gång i tiden skulle det här bli ett 3-rälslok (jag körde 3-räls likström för länge sen) men det gick inte att få plats med släpskon under boggierna så jag övergav bygget under dryga 25 år. 'Skräpet' låg och skramlade i sin låda när jag tog fram det för att slänga det. Underredet var färdigbyggt men gick knappt framåt, hoppade och skramlade och betedde sig inte alls som nåt med hopp om nytt liv.

Jag började med att byta motor, sen pytsade jag på betydligt mer olja än vad jag trodde var nyttigt. Fortfarande kryckig gång men kanske en aning bättre. Fanns det hopp tro...? Jomenvisst, en halvtimmes inkörning och en dekoderinstallation senare visade det sig gå alldeles utmärkt. Sen var det bara att pilla ihop återstående delar och kludda dit lite färg.

Jag har inte bestämt mig för om det ska bli svenskbaserat med buffertar och koppelhakar eller USA-anpassat med Kadeekoppel, annars är det nog färdigt.