Ibblps - Lima

 

Jag har ett antal av Limas Ibblps-vagnar i varierande skick. Ett par av dem hade den där hiskeliga blå målningen och jag har länge tänkt måla och märka om dem till nåt mer neutralt. Vagnarna är helt klart värda en uppgradering, gjutningen är, precis som på Limas Gbs, mycket snyggt gjord. Vagnarna uppgraderades ju också med tiden av Lima själva och de vagnar som levererades i de nyare blå askarna har både kortkopplingskuliss och uppsnofsat underrede.

'Snabbt och enkelt' var huvudsakliga prioriteten den här gången. Jag funderade exempelvis på att skrapa bort de gjutna handtagen i hörnen och istället montera handtag av ms-tråd, men efter en diskussion med mig själv bestämde jag mig för att hålla fast vid 'KISS'-temat den här gången och strunta i det. Demontera-måla-montera-märka-lacka-vädra, mer blir det inte! Jag kommer till exempel inte att modifiera underredet, förutom att byta koppel.

Demontering

Att dela på vagnarna är ingen svårighet, korgen sitter fäst i underredet med spännhakar ungefär i höjd med fjäderpaketen. Taket är i stort sett bara är att dra loss från korgen om man behöver göra det. Här ska ju taket ha samma vita färg som sidorna så det är inte nödvändigt att lossa taket.

Målning

Vagnkorg och tak sprejades med matt vit färg (Biltema). Det blev nog totalt 5-7 tunna lager innan jag var nöjd, och då ska man veta att det fortfarande finns ett visst genomlys av den där kalla blå färgen. Jag räknar kallt med att det försvinner när jag lägger på en blask med nån varmt rödbrun kulör. 

(Om nån undrar varför det skymtar en tredje vagn på bild - i ett hörn hittade jag en tredje, lös, vagnskorg till samma vagn, den fick följa med den också).

märkning

Dekalerna som kommer från Byggsvenskt ska på innan mattlackning och lätt vädring. Varje ark räcker till två vagnar f.ö.

Att sätta på dekalerna var helt smärtfritt, jämfört med de dekaler jag satte på TGOJs malmvagnar (från Perl och Jon Fast) hade dessa en lite tjockare bärfilm. 

Nåt som stör mig en aning, men inte tillräckligt för att jag ska göra nåt åt det, är att märkningen är för stor för plattan den sitter på. Det syns tydligt på närbilderna här. Men som sagt, ska det vara snabbt och enkelt är det ingen idé att haka upp sig på såna saker.

montering

Hjulen byttes ut till Rocohjul för att kunna köra på Peco c.75. Förutom det handlar det bara om att lägga dit en klick lim för vikten och trycka ihop alltihop igen. Med det och mattlackning gjord är vagnarna sen färdiga för vädring.

En viktig observation är att de här vagnarna behöver mer vikt än Lima erbjuder. Limma alltså in lite bly eller nåt annat som väger lite på vagnsgolvet innan taket ev. limmas fast. (Jag tycker egentligen inte man behöver limma taket, och gjorde det inte heller på de här vagnarna).

vädring

Steg ett blir att lägga på en 'bromsdammsbrun' blask, som torkas bort tämligen omgående. Kvar blir en tunn infärgning av flata ytor (om man inte är för noggrann med avtorkningen) och bromsdammsbruna rester i skrymslen och vrår.

Blaskningen kan upprepas om man vill ha en kraftigare infärgning, annars blir nästa steg en gråsvart blask som läggs på runt dörren och på korgens nederkant. Jag blandade grått med lite rödbrunt för att 'mjuka upp' färgen lite. Även den torkas bort till stora delar.

Vill man lorta mer kan man fortsätta med fler blasker, jag funderar på nån ljusare gråbeige för att ljusa upp underredet, eller så kan man gå vidare med pulver, alternativt nöja sig med vad man har åstadkommit så här långt. Allt efter humör och ambitionsnivå.

Eftersom det var prioriterat att det skulle göras snabbt och enkelt den här gången räcker det med att konstatera att kopplen ska monteras men att vagnarna i övrigt är färdiga att sättas i trafik. Detta gav helt klart mersmak och vi får väl se om det inte kan dyka upp lite varianter på det här temat efterhand.

Lima Ibblps - Findus


När jag höll på att fixa det sista på de f.d. blå (=fantasifulla) Limavagnarna med Findustexten på sidorna dök en stor och glad överraskning upp. Helt plötsligt låg en uppsättning dekaler till ett par, korrekt, Findusmärkta vagnar på hobbybordet! En testdekal, snart allmänt tillgänglig för den hågade, som i 'förserieversion' bara dök upp som en blixt från klar himmel.

En förebildsbild flöt också upp minsann, tack BJ!

Jag tyckte det var lika bra att fortsätta när jag nu hade ångan uppe, en vagnskorg hade jag ju dessutom redan målat vit. Fram med en till och så var jag igång med sprejburken igen. Efter ett par lager vitt (beige grundfärg hade varit bra men det glömde jag i hastigheten) tänkte jag prova att lägga på ett lager gul färg för att se om det gick att få till en gulvit bas för dekalerna.

Med ett par lager vitt till fanns den gulaktiga effekten kvar men utan att vagnen ser gul ut. En teknik klart värd att förfina med framtida kylvagnsbyggen. Jämför man med den kritvita vagnskorgen ser man en tydlig skillnad även på bild. 

Att sätta på dekalerna var enkelt, nu återstår mattlackning och så en mild nersmutsning med ett par olika blasker på samma sätt som på de helvita vagnarna.

Efter mattlackningen, och fotograferade utomhus, syns skillnaden(?) mellan kritvitt och gulaktigt tydligare(?). En subtil(!) men tydlig(?) effekt.

Nersmutsningen gjordes på samma sätt som med de helvita vagnarna (se vädringssidan), med viss modifikation. Jag använde en gulbeige färg som bas med lite, lite rödbrunt i för första omgången. Sen torkade jag ganska noggrant med en trasa, och hela tiden uppifrån och ner. Den andra rundan tog jag huvudsakligen mellangrått, uppblandat med resterna från omgång ett. Och det mesta torkades bort, jag hade för mig att jag ville att de här vagnarna skulle vara ganska rena.

 
Möjligen att de blev en aning lortigare än jag hade tänkt mig från början men jag är väldigt nöjd i alla fall. (Nu ska jag bara få tag i ett underrede till den ena av de här vagnskorgarna, jag lånade ihop ett enkom för fotosessionen).