Att måla teak

 
Jag har en del modeller som ska ha teakkorg, i skrivande stund bland annat några Brimalmdriv till D-lok som jag med hjälp av UGJs kåpor har tänkt förvandla till lok, Devan som jag skriver om på annan plats och HNJ-Vs Bo8a. Jag har målat teakkorgar tidigare och blivit hyfsat nöjd men mitt problem är ju att jag alltid glömmer hur jag gjorde förra gången... Den här gången kom hjälpen i form av en skånsk forumvän som tipsade om sitt recept, innehållande ingredienser som Biltema primer, SMJ teakgrund (alt. Humbrol 71) och SMJs 'Weathered Teak'.
 
Jag tog en liten genväg och rationaliserade bort teakgrunden, primern var ju i alla fall beige resonerade jag. Så här i efterhand kan jag inte säga om det blev rätt eller inte men jag följde receptets första och sista steg, dvs 1) Biltemas beige primer och 2) SMJ teakgrund.
 
Kollade på resultatet men tyckte det såg lite fel ut. Det var lite för rött och jag saknade den gula ton som jag minns att loken hade efter revision, innan fernissan gnagdes av helt och de blev skrotfärdiga. Istället för att torka bort färgen plockade jag fram Humbrol 94, en gulbrun kulör som jag tyckte borde dra färgen åt det gula hållet. Jag blandade lite H94 med SMJs vädrade teak och målade på med ganska torr pensel.

Tog en liten sväng, sen in i hobbyrummet igen. Näej, det blev inte gult lik förbannat...NU J***VLAR, fram med en redigt gul färg, Humbrol 154 'Insignia yellow', och så blaska på. Nu blev det närmast 'vått-i-vått'-målning, och gult blev det. Kanske lite för mycket... Efter att det fått torka lite grann tog jag fram den vädrade teaken igen och torrborstade sidorna.

Efter att det fått torka över natten tyckte jag nog det var lite ljust, och kanske lite 'menlöst'. Innan jag gick på sidorna igen med ny färg funderade jag på om intrycket möjligen skulle ändras om jag satsade på att måla taket grått.
 
Istället för att måla taket tog jag fram Humbrol 170 'Brown Bess' och en rejäl skvätt lacknafta. Jag tänkte att det kanske skulle bli bra att se hur mörk korgen blir när brädmönstringen markerats med en brungråsvart blask. Och se, helt plötsligt blev jag ganska nöjd.

Jag hade som sagt en misstanke att intrycket påverkas av takmålningen, så jag kunde inte säga nåt om slutresultatet på det här stadiet, även om det kändes hyfsat rätt. Det visade sig i alla fall att efter att korgen på Devavagnen 'ramats in' med tak och underrede i mörkare grått resp. svart, framstår korgens färg mycket klarare.

Där är det väl i princip klart då. Visst ska det detaljmålas och bättras, klarlackas, dekaleras och mattlackas, och möjligen väderbitas lite grann till sist, men teakkulören blev väl bra. Det här var alltså ett sätt, det finns ju många andra metoder som ger ett minst lika bra resultat men den här varmgula kulören har jag inte lyckats få till förr. Samtidigt är det väl bra om man kan få lite variation även hos sina teakvagnar, så min rekommendation är att inte fastna i någon favoritmetod, utan bryta av med nån liten avvikelse här eller där.

En metod värd att nämna för den som vill ha en betydligt mörkare kulör är den jag använde på min pressbyråkiosk. I korthet målades ytan mörkare brun än i exemplet ovan, med hjälp av röd mahognybets fick ytan en 'moget' rödbrun ton som i alla fall på kiosken blev perfekt.