HMS Halland

Egentligen är det ingen modell av HMS Halland utan 'inspirerad av' HMS Halland. Eller egentligen inte ens inspirerad av den riktiga HMS Halland utan av Sjöhistoriska Museets modell av HMS Halland i skala 1/50.

Ursprungligen var tanken att bygga en plastvariant av en kartongmodell i skala 1/400 men uppskalad till 1/100. Efter att ha byggt en torpedbåt i Plejadklassen på det viset insåg jag att det inte riktigt var rätt väg att gå för ett större fartyg (detta är c:a 120 cm långt) utan det är istället byggt på en stomme av cellplast som klätts med finspackel (skrovet) och polystyrenplast (resten).

Diverse detaljer som stegar, dörrar, livflottar, kanontorn etc är inköpt från olika ställen på nätet och kan väl i bästa fall få passera som vagt liknande vad som hittas på HMS Halland. Jag har alltså fuskat friskt och skäms en aning över att kalla det 'HMS Halland', det är rätt grova avvikelser på sina ställen. Men jag har i alla fall byggt den i stort sett helt från scratch och på så sätt är jag hyfsat nöjd med skapelsen.