D22 - PERL
 

En långliggande hyllvärmare som fick liv tack vara Mässingsjuntan! Byggsatsen har många år på nacken och kommer med den där charmiga kodade byggbeskrivningen som säkert förstås lika illa av byggare oavsett vilket språk de föredrar. Påminner mig mest om det där hemliga språket man fick inblick i om man gick med i Fantomenklubben...



(Nä, ok då, jag är orättvis, så farligt är det inte och vem som helst får nog ihop vad som helst med en sån här beskrivning).

Jag lödde första kvällen ihop korgen och fäste dessutom alla väggståndare, ventiler och dörrar.

Dessutom lödde jag dit balkarna på undersidan. När jag till sist provade utrymmet för lagergafflarna upptäckte jag att det var lite trångt. Mitt fel, inte Perls! Nu spelar det kanske inte så stor roll eftersom jag tänkte bygga trepunktslagring á la VVA, och då genom att använda deras lagergafflar från 'SJ Godis'-plåten.

Lagergafflarna från VVAs 'SJ-godis'-plåt passade perfekt, dessutom har de bromsblocken redan med i paketet så Perls något grövre bromsblock lämnades därhän. När VVA-gafflarna fästs i vanlig ordning fortsatte arbetet med att montera del efter del.

Efter ytterligare en kväll på mässingsjuntan återstod bara att limma fast vikter, montera slutsignalhållarna, bromsslangar och ett par handräcken samt limma eller löda fast först TB-byglarna och sen taket.

Eftersom fönstren måste glasas innan taket fästs, och vagnen måste målas innan fönstren glasas, blir man nog tvungen att limma fast taket. Det lär ju inte gå att löda en målad vagn va? Nån som har försökt?

Sporrad av andra framgångar med maskeringstejp och färgsprej fick jag för mig att göra ett försök att faktiskt pröva sekvensen fönstra-löda tak-måla. Har aldrig gjort det förr men det KAN ju funka...

Första steget gick ju lätt. Att limma dit fönsterglaset alltså. Sen var ju frågan om värmen från lödkolven skulle smälta lim eller ruta. Men se det gick utmärkt. Och resultatet är nu ett ditlött tak och glas i fönstren. Nu är det 'bara' att maskera fönstren och sen börja måla. 

Faktum är att jag börjar fundera på om det var så listigt det här egentligen... Nå, att bara köra säkert leder ju inte mänskligheten framåt på nåt sätt så det är bara att köra på och hoppas på det bästa. Jag använde Microscales MicroMask på fönstren, penslas på och bildar ett gummiliknande skikt som pillas bort med knappnål eller pincett när målningen är klar.

Efter målning ser korgen ut så här, men än är det inte dags att ta bort maskerna, först ska dekaler på, målningen ska bättras, framförallt det svarta underredet, och så en dusch mattlack. SEN kan man se om det funkade.

Efter svart bättring, dekaler och vad som i amerikansk litteratur definitivt hade benämnts 'a liberal coat of Testors Dullcote' ser det ut så här. Jag lade alltså på ett rätt tjockt lager och bilderna är tagna direkt efter sprutet, så här blankt blir det ju absolut inte när det har torkat!

Efter att lacken torkat och masken över fönstren pillats bort saknas egentligen bara krokarna till TB-kopplet. Ett typiskt moment jag inte räknar in i bygget, alltså kan jag med hyfsat gott samvete placera in den här i skåpet för färdiga byggen.

Och hur gick det med det där med att fönstra först och måla sen då? Jo tack, det funkade väl men visst är det ett oriktigt sätt att gå till väga. Det syns kanske inte på bilderna men fönstren blev lite kladdiga och en och annan liten repa fick de nog också. Inget som stör mig, jag kallar mig gladbyggare, jag också. Dessutom tror jag fortfarande på att det går att dölja en massa fel under lite vädring... Men det får bli ett senare kapitel.